Bolile sistemului endocrin sunt cauzate de un dezechilibru al secrețiilor hormonale.
Consultația endocrinologică constă în anamneză, examen clinic, ecografie tiroidiană, interpretare analize și inițiere tratament, acolo unde este necesar.
🔸Palpitații, insomnie, transpirații profuze;
🔸Oboseală, somnolență diurnă, constipație, răgușeală;
🔸Dureri la nivelul sânilor;
🔸Creștere marcantă în greutate;
🔸Hipertensiunea arterială apărută la tineri;
🔸Tulburări ale ciclului menstrual;
🔸Tulburări vaso-motorii (bufeuri, uscăciune vaginală) induse de apariția menopauzei;
🔸Probleme ale fertilității de cauză feminină, masculină sau de cuplu;
🔸Dureri osoase, fracturi din cauza fragilității osoase, osteoporoză.
Osteoporoza este o boală care apare mai ales la femeile aflate la menopauză, dar poate avea și cauze secundare (lipsa hormonilor sexuali, secreția în exces de PTH, hipertiroidismul – exces de hormoni tiroidieni, exces de prolactină – hormon secretat de glanda hipofiză cu acțiune asupra glandei mamare, diabetul zaharat, tratamentul cu glucocorticoizi). Descoperirea din timp poate avea loc în cadrul unei consultații la medicul endocrinolog și poate preveni apariția fracturilor. Osteodensitometria DEXA este investigația de elecție în depistarea osteopeniei/osteoporozei.
Termenul de menopauză este reprezentat de scăderea funcției ovariene. Fenomenul este datorat îmbătrânirii funcției reproductive, care are o serie de consecințe precum apariția bufeurilor, atrofiei genitale, durerilor la contactul sexual, modificărilor de greutate, tulburărilor de somn, osteoporozei.