Ce este acneea vulgara?
Acneea este o afecțiune inflamatorie cronică a unității pilosebacee care afectează milioane de oameni din întreaga lume.
Deși debutul afecțiunii este frecvent la pubertate, uneori apare pentru prima dată după vârsta de 25 de ani, având un puternic impact psiho-emotional asupra calității vieții pacienților.
Acneea este o afecțiune multifactorială a pielii care apare atunci când foliculii de păr sunt blocați cu celule moarte ale pielii, sebum și bacterii. Acest lucru are ca rezultat formarea de comedoane, (puncte negre, puncte albe), papule, pustule, noduli, chisturi.
Indiferent dacă sunteți adolescent sau un adult care se confruntă cu schimbări hormonale sau stres, stabilirea strategiei terapeutice împreuna cu medicul dermatolog face o diferență semnificativă în restabilirea încrederii în sine și obținerea unui tegument curat și sănătos, cu menținerea rezultatelor pe termen lung.
Înainte de a explora opțiunile de tratament, este esențial să înțelegem cauzele care stau la baza acneei. Acneea apare atunci când foliculii de păr sunt înfundați cu sebum , bacterii și celule moarte ale pielii. Modificările hormonale, stresul, dieta și genetica pot juca toate un rol în apariția acneei.
Tratamentele fără prescripție medicală (OTC) sunt disponibile pe scară largă și sunt nelipsite în arsenalul de tratament împotriva acneei. Aceste tratamente conțin ingrediente precum peroxidul de benzoil, acidul salicilic, care acționează pentru a elibera porii și reducerea inflamației. Produsele OTC vin sub formă de demachiante, geluri, creme permițându-vă o rutină de îngrijire adaptată nevoilor tenului acneic.
Medicul dermatolog poate prescrie medicamente care vizează mecanismul fiziopatologic al acneei. Retinoizii, cum ar fi tretinoinul, adapalena, tazarotenul sunt de obicei prescriși pentru a elibera porii și a controla turnover-ul celular. Antibioticele pot ajuta la combaterea inflamației bacteriene, în timp ce terapiile hormonale, cum ar fi contraceptivele orale sau spironolactona, funcționează pentru a echilibra disfluctuațiile hormonale care contribuie la producerea acneei.
Pentru cazurile de acnee moderată sau severă, dar mai ales pentru prevenirea cicatricilor post-acnee, medicul dermatolog poate recomanda proceduri dermato-cosmetice. Unele dintre cele mai frecvent utilizate proceduri sunt terapia cu laser, peelingurile chimice, microdermabraziunea și terapia fotodinamică.
Adițional tratamentelor medicale, efectuarea anumitor modificări ale stilului de viață contribuie la îmbunătățirea aspectlui pielii predispuse la acnee. În plus, adoptarea unei diete bine echilibrate, gestionarea nivelului de stres și obținerea unui somn adecvat contribuie la sănătatea generală a pielii.