Psoriazisul este o boală cu mediere imună, care creează inflamație în interiorul corpului. Cel mai evident simptom sunt plăcile îngroşate şi zonele cu aspect de solzi pe suprafața pielii. Cauzele principale ale bolii sunt cele genetice. S-a demonstrat, însă, că mai ales în cazurile de psoriazis instalat târziu, în jurul vârstei de 40 ani, stresul joacă un rol foarte important, precum şi stilul de viață şi alimentația.
Leziunile caracteristice psoriazisului apar deoarece sistemul imunitar supraactiv accelerează creşterea celulelor din piele. În mod normal, celulele care alcătuiesc dermul cresc şi sunt eliminate în decurs de o lună. În cazul psoriazisului, această creştere durează doar 3 – 4 zile, şi în loc ca aceste celule să fie eliminate, ele se acumulează la suprafața pielii. Deşi aspectul pielii cu psoriazis nu este plăcut, boala nu este una contagioasă.
Anumiți factori pot declanşa boala sau pot agrava simptomele. Printre acești factori se numără stresul, infecțiile, leziunile pielii, unele medicamente, alcoolul sau fumatul.
Psoriazisul poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții persoanelor afectate, prin durerile şi mâncărimile leziunilor şi, deci, stresul şi anxietatea provocate de acestea. În plus, persoanele cu psoriazis au un risc mai mare de a dezvolta anumite condiții de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul sau depresia.
Din păcate, psoriazisul nu se limitează la afectarea pielii. Statistic, 1 din 3 persoane cu psoriazis dezvoltă o formă de artrita psoriazică, care presupune umflarea articulațiilor, însoțită de durere şi dificultate în mișcare. De aceea, este importantă diagnosticarea psoriazisului în fază incipientă şi tratarea timpurie a afecțiunii, pentru a se preveni afectarea articulară.
Psoriazisul poate fi clasificat în funcție de localizarea leziunilor. E important de stiut că, de cele mai multe ori, mai multe localizari pot coexista la același pacient: psoriazisul genital, al scalpului, facial, psoriazisul pe mâini, picioare, unghii, în pliurile cutanate.
Simptomele psoriazisului pot apărea pe orice parte a corpului, dar sunt mai frecvente pe genunchi, coate, scalp, mâini, picioare şi partea inferioară a spatelui. De asemenea, pot afecta unghii de la mâini şi picioare, interiorul gurii sau zona genitală. Aceste zone pot prezenta pete roșii, solzoase şi inflamate, care dor şi sunt însoțite de mâncărimi, provocând disconfort şi afectând calitatea vieții pacienților.
Severitatea şi tipul simptomelor variază de la o persoană la alta. Simptomele pot dispărea şi reapărea periodic. Uneori, simptomele pot fi uşoare şi aproape imperceptibile, în timp ce în alte cazuri pot fi severe şi pot acoperi mari porțiuni ale corpului. Unele persoane pot experimenta doar simptome cutanate, în timp ce altele pot avea şi simptome articulare, cunoscute sub numele de psoriazis artropatic.
Este esențial să se identifice psoriazisul în fazele incipiente pentru a începe tratamentul cât mai curând posibil. Dacă se suspectează psoriazis, este recomandat să se consulte un dermatolog pentru un diagnostic definitiv şi un plan de tratament personalizat. Tratamentul poate include creme si unguente speciale, fototerapie, medicamente orale sau injecții, terapie interdisciplinară – cu consiliere în nutriție, de exemplu – în funcție de severitatea şi localizarea leziunilor.
Nu există un tratament anume pentru psoriazis care să determine o vindecare completă şi definitivă. Se urmăresc, însă, 3 direcții diferite:
🔸reducerea inflamației locale;
🔸încetinirea creșterii celulare;
🔸îndepărtarea plăcilor cutanate deja formate.
Pentru a obține aceste rezultate, există mai multe soluții care se aplică, în general, simultan: tratamente locale, medicație sistemică, terapie prin lumină, schimbarea stilului de viață şi al alimentației.
În cazul psoriazisului, îngrijirea adecvată a pielii şi adoptarea unui stil de viață sănătos pot contribui la gestionarea simptomelor şi prevenirea recidivelor. Menținerea unei hidratări adecvate a pielii, evitarea factorilor de declanșare cunoscuți, precum stresul sau anumite alimente, şi adoptarea unei diete sănătoase, alcaline pot fi utile în gestionarea afecțiunii. De asemenea, exercițiile fizice regulate şi renunțarea la fumat pot avea un impact pozitiv.
Este important ca pacienții cu psoriazis să discute cu medicul lor despre opțiunile de tratament şi să urmeze recomandările acestuia. Fiecare persoană poate avea un raspuns diferit la diverse terapii, iar tratamentul trebuie adaptat în funcție de necesitățile individuale ale pacientului.
Psoriazisul este o boală care nu se vindecă, prin urmare pacienții trebuie să învețe să trăiască cu el toată viața, reducând constant riscul de reactivare şi evitând puseele acute. Există unele schimbări legate de stilul de viață care reușesc să îi ajute pe cei mai mulți dintre ei să mențină lucrurile sub control şi să îşi amelioreze calitatea vieții:
🔸menținerea unei greutăți adecvate
🔸o alimentație sănătoasă, alcalină
🔸evitarea unor alimente care determină inflamație
🔸limitarea consumului de alcool
🔸un aport mare de vitamine
🔸respectarea schemei de tratament prescrisă de medic, chiar şi după ameliorarea simptomelor
🔸îngrijirea corectă a pielii