Rozaceea este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii care afectează predominant zona centrală a feței, cu debut frecvent între vârsta de 30-60 de ani.
Semnele şi simptomele pot varia de la forme ușoare la forme severe de boalǎ şi includ roşeațǎ facialǎ persistentǎ sau tranzitorie, în special pe obraji, nas, frunte şi bǎrbie.
De asemenea, papule şi pustule, asemǎnǎtoare cu acneea, asupra căreia se impune diagnosticul diferențial.
Telangiectaziile, sau vasele de sânge dilatate vizibile pe fațǎ, un alt semn al rozaceei, impacteazǎ calitatea vieții pacienților.
Deşi etiologia afecțiunii este incomplet elucidatǎ, anumiți factori declanşatori, cum ar fi alimentele picante, fierbinți, alcoolul, stresul, pot agrava leziunile.
Diagnosticul corect şi tratamentul instituit precoce sunt cruciale în managementul afecțiunii.
Opțiunile de tratament pentru rozacee includ recomandǎri privind modificări ale stilului de viață, creme topice (locale), medicamente orale, rutină de îngrijire a pielii adaptată tenului cu rozacee precum şi terapii cu laser vascular.
Tratamentul este personalizat în funcție de gradul de severitate al afecțiunii, fiind necesar un consult dermatologic prealabil pentru stabilirea diagnosticului si efectuarea planului terapeutic.