Excizia formațiunilor tumorale
Există o multitudine de leziuni cutanate, de tip tumoral, care trebuie eliminate de pe suprafața pielii, prin metoda exciziei chirurgicale.
Această eliminare se poate face fie în scop diagnostic, în scop terapeutic – pentru tumori maligne sau cu potențial de malignitate, fie în scop estetic.
Excizia este realizată în sala de operație sau în săli de mici intervenții.
Înainte de efectuarea exciziei se izolează zona cu câmpuri sterile, se practică anestezie locală cu xilină 1% sau 2% , se excizează formațiunea cu limite de siguranță macroscopice, se face hemostază dacă e cazul, apoi se suturează subtegumentar/tegumentar, se pansează apoi incizia, iar piesa excizată se trimite la examenul histopatologic.
Imediat după intervenție este indicat ca pacientul să evite băile, sportul, înotul şi sauna, ridicarea obiectelor grele, pentru că toate acestea ar putea afecta vindecarea plăgii.
Vindecarea completă a plăgii durează aproximativ 1 lună. Recuperarea este uşoară , cu durere minimă ( jenă). Firele de sutură se suprimă la 7-10 zile, în funcție de zona operată. Pentru cicatrizare, se aplică creme locale cicatrizante (ex: stratamed) pe o perioadă de 2-3 luni. Se va evita expunerea la soare a cicatricii în primele 3-4 luni.
Înainte de intervenție e bine ca pacientul să nu consume alcool, să oprească cu 5-7 zile înainte administrarea de aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene, sau tratamente precum trombostop, etc. Aceste medicamente ar putea produce o sângerare mai abundentă la nivelul plăgii operatorii.
Excizia se pretează pentru formațiuni benigne de tipul nevilor pigmentari (alunițe), chisturi, cheratoze seboreice, cheratoze actinice sau a formațiunilor tumorale cu caracter malign: melanom, carcinoame etc.